Moeten afvallen: gewichtsverlies voor IVF.

moeten afvallen voor IVF behandeling

Rianne moet afvallen voor dat ze mag starten met IVF.
Chris en Rianne, al jaren samen. Sinds 3 jaar is er een serieuze kinderwens en is Rianne met de pil gestopt. Vol goede moed gestart, maar vele onderzoeken en behandelingen verder is er nog geen zwangerschap geweest.
De stress wordt groter en de impact van de teleurstellingen voelbaar in het dagelijks leven. Na 8 IUI behandelingen is een nieuwe fase aangebroken: IVF.

Gewichtsverlies

De boodschap van de gynaecoloog was helder geweest: voordat een IVF zou starten moest een gewichtsverlies van 20 kilo plaatsvinden.
Ik weet het: de kans op een zwangerschap vergroot bij een BMI onder de 30. Lees bijvoorbeeld het onderzoek door het LUMC.
Maar wat ik ook weet is hoe moeilijk het is om dit “er even bij te doen”. Een patroon van teveel eten heeft een oorzaak. Ooit in je leven heb je dat ontwikkeld, wellicht om troost te vinden op moeilijke momenten, in perioden dat het leven te emotioneel was of steun ontbrak.

Emotie-eten

Emotie-eten heeft een oorzaak en een functie. Juist dàt moeten opgeven in een toch al stressvolle tijd is het moeilijkste wat er is en kan oorzaak zijn van extra stress en schuldgevoel. Niemand is blij met overgewicht en een ongezond eetpatroon. Ik zie vaak hoe hard vrouwen hier al mee bezig zijn geweest in hun leven en hoe moeilijk het is dit te veranderen.

Eerlijk gezegd kan ik veel begrip hebben voor vrouwen als Rianne en voor hun weerstand om te MOETEN afvallen. Ik weet hoe moeilijk het is een eetverslaving aan te pakken die je niet voor niets ooit hebt ontwikkeld. Het eten is je “maatje” geworden, je troost, je hebt er je “goede” reden voor, ook al is het niet zo handig.

Dit vraagt vriendelijkheid naar jezelf, niet opnieuw afkeuring, strengheid en schuldgevoel. De motivatie, de grote kinderwens is helder. Maar de prijs is hoog.

Hoe vind je hierin je weg?
Praten over de winst die goede gezondheid en afvallen kan geven is een ingang, maar raakt niet de kern. Verdriet is voelbaar bij het vertellen over het moeten voldoen aan verwachtingen van anderen. Verdriet ook bij de gedachte misschien geen moeder te zullen worden. Juist hierbij stilstaan is nodig. Anderen spreken zo gemakkelijk over afvallen, over gebrek aan discipline, over de vraag of de kinderwens dan echt wel zo groot is.

Niet MOETEN afvallen

Wat een moed heeft Rianne om uit te komen bij haar beslissing niet naar een diëtiste te gaan. Ze wil zelf de regie gaan nemen, en dat betekent nu kiezen voor NIET MOETEN afvallen. Mogelijk gaat ze wel afvallen, ze merkt hoe ze eigenlijk de laatste tijd al gezonder eet, minder vaak naar koekjes grijpt. Dat is winst en daar is ze blij mee.

Het verdriet is niet weg, maar een belangrijk zaadje is geplant:
Rianne begint haar eigen verlangens en behoeften te kennen en wil zelf haar weg kiezen, los van wat anderen “goed” voor haar vinden.

Joke Vermue

Herken jij je in het verhaal van Rianne, en wil je hulp bij jouw kinderwens en het moeten afvallen voor de ivf behandeling? Neem dan contact op bij een van onze Tara Therapeuten.

 

NB: In verband met de privacy van betrokkenen zijn de namen gefingeerd.